Anlatıda Cinsiyet ve Kadın Öznelliğinin İnşası: Muallime Üzerine Feminist Anlatıbilimsel Bir Okuma Denemesi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8017160

Anahtar Kelimeler:

Emine Semiye, tefrika roman, feminist anlatıbilim, cinsiyet

Özet

Muallime, Emine Semiye tarafından 3 Mart 1899 – 2 Mayıs 1901 tarihleri arasında Hanımlara Mahsus Gazete’nin Hanım Kızlara Mahsus isimli ekinde tefrika edilerek yayımlanır. Muallime’de kadın hakları, eğitim, pedagoji, gibi konularda mesajlar verilir; ideal bir Osmanlı kadını olarak sunulan ana karakter Bihbûde’nin geleneklerine bağlı olduğu kadar modern bir eğitim ve kültür anlayışına sahip olduğunun altı çizilir. Farklı kadın anlatılarının kesiştiği Muallime, Bihbûde’nin öyküsüne ilaveten diğer kadın karakterlerin geçmişi ve yaşantıları üzerine çeşitli yan hikâyeler içermektedir. Romanın bu çok katmanlı yapısı içinde kadın söylemini hangi anlatı stratejileri üzerinden kurguladığına feminist anlatıbilim perspektifinden açıklık getirilebilir. Anlatıyı oluşturan yazar, anlatıcı, okur, anlatı karakterleri gibi yapısal unsurları cinsiyet göstergelerini merkeze alarak inceleyen feminist anlatıbilimciler kadınlar tarafından üretilen edebî metinlere yoğunlaşmışlardır. Bu çalışmada, Muallime’nin çözümlenmesinde feminist anlatıbilimsel bir yöntem izlenerek anlatının yapılandırılmasında cinsiyet olgusunun işlevi değerlendirilecektir. Böylece, anlatının, anlatıcı ve okurun cinsiyeti odağında okumaya tâbi tutulması ile anlatıda kadın söyleminin inşasına dair bir çerçeve sunulacaktır.

Referanslar

Altug, Fatih. “Hissiyatı Tercüme Etmek: Fatma Fahrünnisa’nın ‘Dilharab’ Romanında Tecrübe ve Duygulanımlar.” Yeni Türk Edebiyatı, s. 16 (2017): 8-29.

Booth, C. Wayne. Kurmacanın Retorigi. Çeviren Bülent O. Dogan. Istanbul: Metis, 2010.

Bora, Aksu. Kadınların Sınıfı: Ücretli Ev Emegi ve Kadın Öznelliginin In#ası. Istanbul: Iletişim, 2010.

Dervişcemaloglu, Bahar. “Feminist Anlatıbilim Üzerine.” Yeni Türk Edebiyatı, s. 16 (2017): 61-79.

Dervişcemaloglu, Bahar. Anlatıbilime Giriş. Istanbul: Dergâh, 2014.

Emine Semiye. Muallime. Hazırlayan Hazel Melek Akdik. Istanbul: Turkuvaz, 2021.

Gürbilek, Nurdan. “Erkek Yazar, Kadın Okur.” Kör Ayna, Kayıp "ark: Edebiyat ve Endişe. Istanbul: Metis, 2010.

Irzık, Sibel. “Öznenin Vefatından Sonra Kadın Olarak Okumak.” Kadınlar Dile Düşünce: Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet. Derleyenler Sibel Irzık ve Jale Parla. Istanbul: Iletişim, 2004.

Jahn, Manfred. Anlatıbilim. Çeviren Bahar Dervişcemaloglu. Istanbul: Dergâh, 2012.

Karaca, Şahika. “Emine Semiye: Hayatı-Fikir Dünyası-Sanatı-Eserleri.” Doktora Tezi. Erciyes Üniversitesi, 2010.

Köroglu, Erol. “Aşırılık, Suç ve Düzeni (Tefrika) Romanda Yazmak: Dürdane Hanım Örnegi.” Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, s. 47 (2014): 127-170.

Kurnaz, Şefika. Osmanlı Kadın Hareketinde Bir Öncü: Emine Semiye - Hayatı, Sanatı, Fikirleri. Istanbul: Timaş, 2008.

Lanser, Susan S. “Sexing the Narrative: Propriety, Desire, and the Engendering of Narratology.” Narrative, s. 3 (1995): 85-94.

Page, Ruth E. “Feminist Narratology? Literary and Linguistic Perspectives on Gender and Narrativity.” Language and Literature, s. 12 (2003): 43-56.

Toska, Zehra. “Haremden Kadın Partisine Giden Yolda Kadın Dergileri, Gündemleri ve Öncü Kadınlar I.” Defter, s. 21 (1994): 117-142.

İndir

Yayınlanmış

2021-12-21

Nasıl Atıf Yapılır

Akdik, Hazel Melek. “Anlatıda Cinsiyet Ve Kadın Öznelliğinin İnşası: Muallime Üzerine Feminist Anlatıbilimsel Bir Okuma Denemesi”. Zemin, no. 2 (Aralık 21, 2021): 6–26. Erişim Aralık 22, 2024. https://zemindergi.com/index.php/pub/article/view/14.

Sayı

Bölüm

Makaleler