Makale Gönderim Rehberi
Araştırma Makalesi Gönderimleri
Zemin’e gönderilen makaleler özgün olmalı ve farklı bir dilde de olsa daha önce yayınlanmamış olmalıdır. Ayrıca, başka bir derginin değerlendirme sürecinde de olmamalıdır. Yazarlar, gönderdikleri çalışmaların özgün olduğunu ve başka bir yerde değerlendirme altında olmadığını teyit etmelidirler. Yazarların, araştırma bulguları ve verileri daha önce bilimsel etkinliklerde sunulmuşsa, bu bilgi de en baştan paylaşılmalıdır. Yayımlanan yazılardaki görüşlerin ilmî ve hukukî sorumluluğu yazarlarına aittir.
Gizlilik: Zemin’e gönderilen makaleler gizli belgeler olarak muamele görür. Makaleler, yalnızca editoryal süreçte doğrudan yer alan dergi çalışanları, hakemler ve editörler gibi belirli kişilerin erişimine açılır. Yazarlardan birinin editör veya çalışan olması durumunda sisteme girişi kısıtlanır ve sürecin haricinde tutulur. Hakemlere yazar adı gönderilmez, yazarlara hakem adı açıklanmaz.
Uzunluk Şartları: Bibliyografiler ve birincil metin neşirleri gibi muayyen türler hariç, tüm makaleler 5.000 ile 12.000 kelime arasında olmalıdır. Gönderiler, her iki dilde (Türkçe ve İngilizce) 300-500 kelimelik bir özetle başlamalı ve her dil için 3-5 anahtar kelime ile desteklenmelidir.
Biçimlendirme Kuralları: Gönderimler, OpenOffice, Microsoft Word, RTF veya WordPerfect belge dosya formatlarında olmalıdır. Metin tek aralıklı olmalı ve 12 punto font kullanılmalıdır. Vurgu için alt çizgi yerine italik kullanılmalıdır (URL’ler hariç). Tüm şekiller, resimler ve tablolar metin içinde uygun noktalara yerleştirilmeli, sona konulmamalıdır. Lütfen gönderinizde sayfa numarası eklemeyin. Türkçe için Türk Dil Kurumu, İngilizce için Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary imla kurallarına uyulmalıdır. Yazarların şahsî imla tercihleri, ancak haklı gerekçelendirildiği ve tutarlı şekilde tatbik edildiğinde kabul edilebilir. Editoryal kurul, dergide imla birliği sağlamak gayesiyle makalelerdeki imla tercihlerine müdahale hakkını saklı tutar.
Diğer Gönderiler
Zemin ayrıca kitap incelemeleri, araştırma notları ve belgeler de yayımlar. Bu tür gönderilere hakemlik süreci tatbik edilmemekle birlikte ilgili alan editörleri ve editoryal kurul tarafından bilimsel değerlendirmeye tabi tutulmayan hiçbir yazı yayımlanmaz.
Kitap tanıtım ve değerlendirme: Zemin dergisi; edebiyat, dil, kültür, edebiyat tarihi ve ilgili sahalarda yazılmış disiplinler arası eserlerle ilgili tanıtım ve değerlendirme yazıları yayımlar.
Gönderilen yazılarda ele alınan eserin içeriği, kapsamı, tezi ve literatüre katkıları belirtilmelidir. Eserin hangi okur kitlesi göz önünde bulundurularak yazıldığı, yazarın kullandığı metodoloji ve alana özgün katkıları ifade edilmelidir. Eserin olumlu katkılarının yanı sıra eksiklikleri ve zayıflıkları değerlendirilirken, eleştirilerin –yazara değil– esere odaklanmasına ve bundan sonra yapılacak çalışmalara yol gösterici nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
Kitap tanıtım ve değerlendirme yazıları 4000 kelimeyi aşmamalı, derginin yazım ve alıntılama kurallarına uymalıdır.
Araştırma notları: Zemin’e, derginin alanıyla ilgili araştırma notları gönderilebilir. Araştırma notları, daha önce yayınlanmış bir çalışmaya ek olarak ortaya çıkarılmış yeni bilgiler, araştırma sırasında karşılaşılan fakat tam anlamıyla çözülemeyen sorular, araştırmaya dahil edilemeyecek fakat başka çalışmalarda kullanılabilecek bulgular, devam eden araştırmalarda hemen duyurulması önem arz eden ve daha sonra makaleye dönüşebilecek tespitlerdir. Bunlarla birlikte karşılaşılan herhangi bir sorunu çözmeksizin ortaya koyan ve cevap arayan yazılar da araştırma notu olarak kabul edilir.
Zemin dergisinde yayımlanan araştırma notlarına katkı yapabilecek her türlü cevabın “editöre mektup” olarak gönderilmesi rica edilir.
Araştırma notu olarak gönderilen yazıları 4000 kelimeyi aşmamalı, derginin yazım ve alıntılama kurallarına uymalıdır.
Belgeler: Zemin’e belge neşri niteliğinde (arşiv belgesi, mektup, afiş gibi) yazılar gönderilebilir.
Söz konusu yazılar, neşredilmek istenen belgenin unicode fontlu tam transkripsiyonu ya da transliterasyonunun yanı sıra belgenin alana yapacağı özgün katkıyı akademik, etik çerçevesinde açıklayan tanıtım niteliğindeki bir değerlendirme bölümü içermelidir.
Neşredilecek belgenin yüksek çözünürlüklü görüntüsü de yazıya iliştirilerek gönderilmelidir.