Ziya Osman Saba’nın Şiirlerinde Nostalji

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8020978

Anahtar Kelimeler:

Ziya Osman Saba, şiir, nostalji

Özet

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önemli şairlerinden biri olan Ziya Osman Saba’nın şiirlerinde ev, aile, çocukluk dönemlerine özlem belirgin bir şekilde okurun karşısına çıkar. Bu durum Saba’nın şiirlerinin sürekli geçmişte salınmasına yol açmasa dahi onun şiirlerinin kurucu öznesinin nostalji olduğunu belirtmek gerekir. Şair nostaljik bakışıyla şiirlerinde şimdiyi ve geleceği gerek söylem/anlatma gerekse düşünsel zamanda kurmayı başarır. Bu yüzden onun şiirlerine hakim olan nostalji, geçmişi durmaksızın sayıklayarak şimdiyi ve geleceği körelten, kişiyi karamsarlığa sürükleyen melankolik bir bakışa dönüşmez. Oysa geçmişteki görüntüleri idealleştirerek kişiyi yanılsamalarla dolu bir hatırlama eğilimine sürükleme potansiyeline sahip nostalji, çok çabuk melankoliye dönüşebilme riskini barındıran bir kavramdır. Çalışmada Ziya Osman Saba şiirlerine hakim olan nostaljik bakış, gerek kavrama ait özellikler gerekse şiirlerdeki şimdi ve gelecek algısı etrafında incelenecektir. Nitekim onun şiirlerinde nostalji, kimi kez kavramsal özelliklerinin dışına taşarak şiire has kurucu özneliğiyle okurun karşısına çıkar. Şiirle okurunu da kendi nostaljik serüvenine çıkmaya davet eden Saba, nostaljiyi geleceğe taşımayı ihmal etmez. Ayrıca Saba’nın şiirlerinde geçmişin bütüncül görüntülerinin yanında şimdiye dair hissedilen yalnızlık ve hüzün, bir kabul edişe ve Tanrı’ya sığınmaya da dönüşür.

Referanslar

Bachelard, Gaston. Mekânın Poetikası. Çeviren Alp Tümertekin. İstanbul: İthaki, 2021.

Boym, Svetlana. Nostaljinin Geleceği. Çeviren Ferit Burak Aydar. İstanbul: Metis, 2009.

Cassin, Barbara. Nostalji: İnsan Ne Zaman Evindedir? Odysseus, Aeneas, Arendt. Çeviren Seçil Kıvrak. 2. bs. İstanbul: Kolektif Kitap, 2020.

Çonoğlu, Salim. “Ziya Osman Saba’nın Yurdu: Ev.” Turkish Studies, s. 4 (2009): 492-511.

Durmuş, Gökay. “Ziya Osman Saba’nın Şiirini Biyografik Eleştiri Yöntemiyle Okumak.” Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 7, s. 33 (2014): 110-119.

Freud, Sigmund. Yas ve Melankoli: Haz İlkesinin Ötesinde Metapsikoloji 3. Çeviren Aziz Yardımlı. İstanbul: İdea Yayınevi, 2011.

Hisar, Abdülhak Şinasi. Geçmiş Zaman Edipleri. Hazırlayan Necmettin Turinay. İstanbul: YKY, 2013.

Kaplan, Mehmet. Edebiyatımızın İçinden. İstanbul: Dergâh, 2018.

McIntire, Gabrielle. “You Can’t Go Home Again: Ambivalent Nostalgia in T.S. Eliot’s Poetry.” Modernism And Nostalgia: Bodies, Locations and Aesthetics, edited by Tammy Clewell, 54-70. London: Palgrave Macmillan, 2013.

Miyasoğlu, Mustafa. Ziya Osman Saba. 2. bs. Ankara: Akçağ, 1999.

Narlı, Mehmet. Şiir ve Mekân. 2. bs. Ankara: Akçağ, 2014.

Nayır, Yaşar Nabi. “Aramızda Bir Ermiş Yaşadı.” Ziya Osman Saba. Bütün Şiirleri: Geçen Zaman, Nefes Almak. İstanbul: Varlık, 1991.

Saba, Ziya Osman. Bütün Şiirleri: Geçen Zaman, Nefes Almak. İstanbul: Varlık, 1991.

Sarlo, Beatriz. Geçmiş Zaman: Bellek Kültürü ve Özneye Dönüş Üzerine Bir Tartışma. Çeviren Peral Bayaz Charum ve Deniz Ekinci. İstanbul: Metis, 2012.

Tarancı, Cahit Sıtkı. Ziya’ya Mektuplar. İstanbul: Can, 2019.

Trigg, Dylan. The Aesthetics of Decay: Nothingness, Nostalgia and the Absence of Reason. New York: Peter Lang Publishing, 2009.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-21

Nasıl Atıf Yapılır

Zambak, Ferda. “Ziya Osman Saba’nın Şiirlerinde Nostalji”. Zemin, no. 4 (Aralık 21, 2022): 216–239. Erişim Nisan 23, 2024. https://zemindergi.com/index.php/pub/article/view/50.

Sayı

Bölüm

Makaleler