Shakespeare’de Ne Seyrediyoruz: Oyun mu, Adaletin Tecellisi mi?
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8017359Anahtar Kelimeler:
Shakespeare, İngiliz hukuku, Venedik Taciri, Kısasa Kısas, Kral LearÖzet
Shakespeare’in eserlerindeki çeşitli kavramlar arasında hukuk ve adaletle ilgili olanlar çoktur. Hatta bazı eserleri bu kavramların uygulanmasıyla ilgili nice farklı yorumlarla gelişir. Bu konuda Batı’da hem hukukçular hem de edebiyat araştırıcıları tarafından yapılmış birçok inceleme bulunmaktadır. Bazı üniversitelerde hukuk dersleri arasına hukuk ve edebiyatın katılması tartışmalı olsa da gerçekleşmiştir. Türkiye’de de bazı özel üniversitelerde bugün bu tür dersler yer almaya başlamıştır. Kendisine özgü bir hukuk sistemi olan İngiltere’nin yetiştirdiği en büyük şair ve oyun yazarı, eserlerinde hukuk konularını da işlemiştir ve bunlar bütün dünyada asırlardan beri zevkle seyredilmekte ve okunmaktadırlar. Biz bu incelememizde Shakespeare’in bütün oyunlarını değil, sadece üç oyununu geniş olarak ele aldık. O bir oyun yazarı ve tiyatro sahibi iş adamıydı. Koruyucuları arasında İngiltere’de kanun koyucu olan hükümdar da vardı. Bu yüzden İngiltere’de çıkarılması tartışılan bazı kanunlarla ilgili olarak yazdığı iki oyun Venedik Taciri ve Kısasa Kısas’ta konu Venedik ve Viyana’da geçmektedir. Kral Lear ise verasetle ilgili olduğu için İngiliz kraliyet ailesini de yakından ilgilendirmektedir ve masallaştırılmıştır. Eserlerinde yer alan hukuk ve özellikle hukukçularla ilgili çok çarpıcı sözlerinden birkaçını da belirtmekle, bir kısmının da yerlerini zikirle yetindik. Eserlerin girift dokunuşunda Shakespeare, her durumla ilgili görüşlerini belirtmiştir ve onlardaki gerçeklik payını bugün bile hayranlık ve şaşkınlıkla anıyoruz.
Referanslar
Akal, Cemal Bâli. “Bütün Hukukçuları Öldürelim.” Hukuk ya da Kukla Tiyatrosu: Edebiyat ve Hukuk. 4. bs. 137-145. İstanbul: Zoe Kitap, 2021.
Cormack, Bradin, Martha C. Nussbaum ve Richard Strier (ed.). Shakespeare and the Law: A Conversation among Disiplines and Professions. Chicago: The University of Chicago Press, 2015.
Enginün, İnci. “Halide Edib Adıvar’da Doğu Batı ve Evrensel.” Halide Edib Adıvar, 31-40. İstanbul: Dergâh, 2019.
Enginün, İnci. “Halide Edib ve Halk Kültürü.” Halide Edib Adıvar, 119-139. İstanbul: Dergâh, 2019.
Enginün, İnci. “Nasrettin Hoca.” Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 2, 83-96. İstanbul: Dergâh,2012.
Enginün, İnci. Türkçede Shakespeare: Çevirileri ve Etkisi. İstanbul: Dergâh, 2008. (İlk şekli: Tanzimat Devrinde Shakespeare: Tercüme ve Tesir. İstanbul: İÜ Edebiyat Fakültesi, 1979).
Green, Janet M. “Earthly Doom and Heavenly Thunder: Judgment in King Lear.” University of Dayton Review 23, s. 2 (Spring, 1995): 63-71.
J.D.E. “Shakespeare and the Legal Process: Four Essays.” Virginia Law Review 61, 2 (March 1975): 390-433.
Karaboğa, Kerem. “Yaşasın bu yaman, bu yeni dünya Eagleton’ın Shakespeare’i.” Virgül, s. 11 (Eylül 1998): 15-17.
Kornstein, Daniel. Kill all the Lawyers? Shakespeare’s Legal Appeal. Lincoln: University of Nebraska Press, 2005.
Rackley, Erika. “Judging Isabella: Justice, Care and relationships in Measure for Meazsure.” Shakespeare and the Law. Editör Paul Raffield ve Garry Watt, 65-80. Bloomsbury, 2008.
Raffield, Paul ve Garry Watt (ed.). Shakespeare and the Law. Bloomsbury, 2008.
Rawls, John Bordley. A Theory of Justice. Cambridge, Massachusetts, 1971.
Rawls, John Bordley. Justice as Fairness: A Restatement. Cambridge, Massachusetts, 2001.
Restivo, Giuseppina. “Inheritance in the Legal and Ideological Debate of Shakespeare’s King Lear.” Shakespeare and the Law. Editör Paul Raffield ve Garry Watt, 159-172. Bloomsbury, 2008.
Shakespeare, William. Kısasa Kısas. Çeviren Özdemir Nutku. 6. bs. İstanbul: Türkiye İş Bankası, 2020.
Shakespeare, William. Kral Lear. Çeviren Özdemir Nutku. 15. bs. İstanbul: Türkiye İş Bankası, 2020.
Shakespeare, William. Venedik Taciri. Çeviren Özdemir Nutku. 13. bs. İstanbul: Türkiye İş Bankası, 2019.
Shakespeare, William. The Complete Works, Hazırlayan Peter Alexandre. London, Glasgow: Collins, 1951.
Veitch, Scott, Emilios Christodoulidis ve Linsay Farmer. Jurisprudence: Themes and Concepts. Routledge, Cavendish, 2007.
Watt, Gary. “The Law of Dramatic Properties in the Merchant of Venice.” Shakespeare and the Law. Editör Paul Raffield ve Garry Watt, 237-251. Bloomsbury, 2008.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 ZEMİN
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.