Bir Bellek Anlatısı Olarak Chef’s Table Belgeseli

Yemek, Geçmiş, Kimlik

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14184802

Anahtar Kelimeler:

bellek, hatırlama, kimlik, yemek, Chef’s Table

Özet

Bellek çalışmaları görece genç bir disiplindir. Disiplinin başat tartışmaları zamanla kanonik hâle gelmiş olsa da gündelik hayatın pek çok bileşeni ve sosyal bilimler alanındaki çok sayıda kavramla ilişkisel biçimde tartışılması hâlen kısmen kısıtlıdır. Bellek çalışmaları disiplini içinde yemek ve bellek ilişkisinin tartışılması ise büyük ölçüde son yirmi yılda ortaya çıkan bir yazınla sınırlıdır. Bu çalışma, Netflix’te yayımlanan Chef’s Table belgeselini, bellek, kimlik ve yemek kültürleri kavramlarının merkeze alındığı bir çerçeve aracılığıyla çözümlemeyi hedeflemektedir. Chef’s Table, konvansiyonel yemek programlarından farklı bir dizi özelliğe sahiptir ve popüler kültür sınırları içinde, odağında yemek olan içeriklerden pek çok açıdan farklılaşır. Buradaki tartışma açısından ayırıcı özelliği, yemek yapma pratiği kadar, birer kahraman olarak temsil ettiği şeflerin hayat hikâyelerine odaklanması ve geçmiş ve şimdiki zaman, hatırlama ve kimliğin (yeniden) inşası gibi bir dizi ilişkisellik aracılığıyla bir bellek anlatısı kurmasıdır. Bu açıdan bu üç kavram arasındaki ilişkiyi kavramsal ve ampirik düzeyde serimlemek için elverişli bir mecradır. Belgeselin inşa ettiği bellek anlatısının merkezinde hatırlama ve yemek arasındaki ilişki bulunduğundan, bu ilişkinin özgül dinamikleri tartışmaya dâhil edilmiştir. Bu çalışmadaki tartışma açısından temsil kabiliyeti olan altı bölüm kasıtlı örneklem (purposive sampling) yoluyla belirlenmiş ve bir anlatı içindeki tematik yönelimleri ayırt etmeyi olanaklı kılan, biçimsel olandan ziyade içeriğe odaklanan ve içeriğinin belli kavramsal sınırlar içinde tartışılmasını sağlayan tematik anlatı analizi yoluyla çözümlenmiştir. Sunulan kavramsal çerçeveyi en belirgin biçimde yansıtan bölümler üç tema etrafında incelenmiştir. Bu bölümler, çalışmanın kavramsal çerçevesini teşkil eden bellek, kimlik ve yemek ilişkiselliğini merkeze alacak şekilde kurgulanmıştır. Seçilen bölümler “hatırlama anı”, “hatırlama, kimlik ve yeni bir hayat” ve “hatırlama, topluluk kimliği ve güçlenme” temaları etrafında çözümlenmiştir. Kavramsal çerçeveyle uyumlu biçimde, tematik analiz, yemek yeme ve yapma pratiklerinin bellek taşıyıcıları olma niteliklerini ortaya koymuş; yemekle kurulan toplumsal/bireysel ilişkinin geçmişi hatırlamanın ve kimliğe ilişkin geçmişteki ve şimdiki zamandaki dönüşümün merkezinde durduğunu göstermiştir. Çalışma, yemeğin bellek çalışmalarına içkin bir dizi kavramsal tartışma –toplumsal kimlikler, biyografi, benlik ve gündelik hayat, unutma, travma ve nostalji gibi farklı geçmişle ilişkilenme biçimleri– etrafında çok sayıda kavram seti ve ampirik malzemeyle ele alınmak için son derece zengin bir mecra olduğunu ortaya koymakta ve kültürel çalışmalar disiplini içinde bu ilişkiselliklerin farklı örneklerle ele alınması önermektedir.

Referanslar

Assmann, Jan and John Czaplicka. “Collective Memory and Cultural Identity.” New German Critique, no. 65 (1995): 125-133.

Brubaker, Richard and Frederick Cooper. “Beyond ‘Identity’.” Theory and Society 29, no. 1 (2000): 1-47.

Boym, Svetlana. The Future of Nostalgia. New York: Basic Books, 2001.

Cerulo, Karen A. “Identity Construction: New Issues, New Directions.” Annual Review of Sociology, no. 23 (1997): 385-409.

Cohen, Ira Jay. “Anthony Giddens.” Key Sociological Thinkers, edited by Rob Stones, 328-329. New York: Palgrave Macmillan, 2008.

Confino, Alon. “Collective Memory and Cultural History: Problems of Method.” The American Historical Review 102, no. 5 (1997): 1386-1403.

Connerton, Paul. How Modernity Forgets. Cambridge: Cambridge University Press, 2009.

Eckstein, Justin and Anna M. Young. “Cooking, Celebrity Chefs, and Public Chef Intellectuals.” Communication and Critical/Cultural Studies 12, no. 2 (2015): 205-208.

Giousmpasoglou, Charalampas, Lorraine Brown and John Cooper. “The Role of Celebrity Chef.” International Journal of Hospitality Management, no. 85 (2020): 1-23.

Grosglik, Rafi and David Kyle. “The Recipes of Genius on Chef’s Table.” A Philosophy of Recipes: Making, Experiencing, and Valuing, edited by Andrea Borghini and Patrik Engisch, 185-198. London: Bloomsbury Publishing, 2022.

Halbwachs, Maurice. On Collective Memory. Chicago: The University of Chicago Press, 1992.

Holtzman, Jon D. “Food and Memory.” Annual Review of Anthropology 35, no. 1 (2006): 361-378.

Huyssen, Andreas. Twillight Memories, Marking the Time in a Culture of Amnesia. London: Routledge, 1995.

Long, Lucy M. “Learning to Listen to the Food Voice.” Food, Culture & Society 7, no. 1 (2004): 118-122.

Lupton, Deborah. “Food, Memory and Meaning: The Symbolic and Social Nature of Food Events.” The Sociological Review 42, no. 4 (1994): 664-685.

Megill, Allan. “History, Memory, Identity.” The Collective Memory Reader, edited by Jeffrey K. Olick, Vered Vinitzky-Seroussi and Daniel Levy, 193-197. Oxford: Oxford University Press, 2011.

Misztal, Barbara. Theories of Social Remembering. Berkshire: Open University Press, 2003.

Oliver, Allen. “Purposive Sampling.” The Sage Dictionary of Social Research Methods, edited by Victor Jupp, 244-245. Thousand Oaks: Sage Publication, 2006.

Orhon, Göze. The Weight of the Past: Memory and Turkey’s 12 September Coup. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing, 2015.

Parasecoli, Fabio. “Food, Identity, and Cultural Reproduction in Immigrant Communities.” Social Research 81, no. 2 (2014): 415-439.

Ray, Krishnendu. “Food and Identity.” The Handbook of Food Research, edited by Anne Murcott, Warren Belasco and Peter Jackson, 363-376. London: Bloomsbury Publishing, 2013.

Riessmann, Catherine. “Narrative Analysis.” Narrative, Memory and Everyday Life, edited by Nancy Kelly et al., 1-7. Huddersfield: University of Huddersfield Press, 2005.

Ulver, Sofia and Marcus Klasson. “Social Magic for Dinner? The Taste Script and Shaping Foodiness in Netflix’s Chef’s Table.” Taste Consumption and Markets, edited by Zeynep Arsel and Jonathan Bean, 26-44. New York: Routledge, 2018.

Williams, Travis B. History and Memory in the Dead Sea Scrolls. Cambridge: Cambridge University Press, 2019.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-21

Nasıl Atıf Yapılır

Orhon, Göze. “Bir Bellek Anlatısı Olarak Chef’s Table Belgeseli: Yemek, Geçmiş, Kimlik”. Zemin, no. 8 (Aralık 21, 2024): 116–147. Erişim Ocak 22, 2025. https://zemindergi.com/index.php/pub/article/view/123.

Sayı

Bölüm

Makaleler